Verslag 17 april 2011

Stel je eens voor: een kerk speciaal voor kinderen. Een kinderkerk. Nou, die bestaat en steeds meer kinderen weten de kinderkerk te vinden. De vorige keer kwam Hans van de Noort in de kerk maar wie komt er deze keer? Het thema voor de dienst op 17 april was: ‘Stel je voor…!’

In de kinderkerk komen steeds meer kinderen uit de wijk Vathorst. Veel van deze kinderen komen elke keer weer en ze weten ook ongeveer wat er gaat gebeuren. Meestal krijg je een stikker met je naam, een snoepje bij de collecte en een klein kadootje met wat te drinken aan het einde van de dienst. ‘We zingen ook altijd het welkomstlied’ zegt Sem. Maar deze keer gaat ging het net even anders. Deze keer kregen de kinderen ook een stikker met de naam, maar de namen werden ook in een grote mand gedaan. Sem vond het raar dat dat gebeurde want niemand zei waarom het dit keer anders ging. Maar dit zou al snel duidelijk worden want na het welkomslied kwamen Koralie en Lucré op.
‘Stel je voor..!’ Dat gingen Lucré en Koralie doen. Ze vertelde wie ze waren, waar ze woonden en met wie ze getrouwd zijn. Daarna trokken ze namen uit de mand. Sem’s naam werd ook uit de mand getrokken en hij mocht voor op het podium zich gaan voorstellen. Na dat verscheidene kinderen zich hadden voorgesteld kwam het doel van de avond: Jezus. Wie is Jezus eigenlijk en hoe zou hij zich voor stellen? Dominee Ron had daar een antwoord op. Hij had een vriendschapsboekje bij zich. Die had hij ingevuld, aan de hand van de bijbel, over Jezus. De vragen die in het boekje stonden waren: ‘Waar was Jezus geboren?’ Bethelehem. ‘Waar zat hij op school?’ De joodseschool en natuurlijk bij zijn vader, timmerman Jozef. ‘Wat was Jezus lievelingsvak?’: Bijbelles. ‘Wat was eigenlijk zijn hobby?’ ‘Mensen helpen’ riep een meisje. ‘inderdaad’ zei dominee Ron. De volgende vraag was: ‘wat is de favoriete popgroep van Jezus?’. Het engelenkoor was het antwoord. Wat ook een vraag in het boekje was: ‘Wat was het favoriete tvprogramma van Jezus? Teletubies: nee. ‘That’s the question?’: nee. ‘Nederland zingt op zondag?’: nee, dat is toch veel te saai. Het programma wat Jezus vast leuk zo vinden is: ‘op zoek naar God’.
‘Waar houdt Jezus dan absoluut niet van?: ‘oorlog, pesten en zuurkool’ zegt dominee Ron lachend.

Daarna was het afgelopen met het stilzitten: de kinderen moesten kijken hoe goed ze bekende personen kenden. De jongens tegen de meisjes: wie kent de meeste bekende personen. Mark Rutte, Sven Kramer, Simon en bijvoorbeeld Justin Bieber. Het bleek dat de meisjes deze bekende mensen beter kende. Dus ze wonnen het spel. Terwijl de meiden blij waren met hun overwinning was het tijd voor de collecte. Ieder kind kreeg een snoepje en daarmee kwam er een einde aan de kerkdienst. De kinderen konden nog wat te drinken krijgen bij de balie en konden bij de uitgang nog een klein kadootje ophalen. Dat was al weer de 4de Kinderkerk van het seizoen en Sem vond het: ‘zoals altijd, geweldig!’.

De Kinderkerk is een kerk exclusief voor kinderen en wordt 5 keer per jaar georganiseerd. De Kinderkerk wil de kinderen van de basisschool-leeftijd bekend maken met de boodschap van de bijbel. Kinderen uit de gehele wijk komen hiernaar toe en uiteraard zijn er voor de ouders ook nog plekken vrij achterin de kerk. De Kinderkerk is een initiatief van Kruispunt, kerk in Vathorst.

Heb jij ook interesse? kijk dan even op de website van de Kinderkerk: www.Kinderkerkvathorst.nl. De volgende keer is op …. en dan is het thema …. . Wil je de foto’s zien van de afgelopen keer kijk dan (ook) even op…

Wouter Rietveld
16 jaar.